Haberler
Termodinamik Nisan Ayında Projelerimizden Söz Etti
15 Haziran 2016, Çarşamba
Tetisan olarak yer aldığımız 3. Boğaz Köprüsü, İzmit Körfez Geçişi Asma Köprüsü, İzmit Körfez Köprüsü Güney Yaklaşım Viyadüğü ve Abdi BioTek projelerin detayları hakkında Yönetim kurulu Üyemiz Recep Ekinci ve Proje Sorumlumuz Mak. Yük. Müh. Çağrı Karail ile yapılan röportaj, Termodinamik dergisinin Nisan sayısında yer almıştır. Termodinamik dergisinin Nisan sayısında 3 sayfa yer verdiği röportajdan kısaca bahsedersek.
Dünyanın en önemli altyapı çalışmalarından biri kabul edilen Gebze-İzmir Otoyolu Projesi kapsamındaki İzmit Körfez Köprüsü Güney Yaklaşım Viyadüğü, boyutu ve yapım tekniği gibi özellikleriyle dünya yapı teknolojileri literatüründe Türkiye'nin gurur duyduğu bir proje olarak yer alacak. İstanbul-İzmir arasında karayolu ulaşımını 3,5 saate düşürecek projenin en önemli geçiş noktası olan Asma Köprüsü hizmete girdiğinde, bu bölümdeki 1-1,5 saatlik ulaşım süresi 6 dakikaya inecek.
Çoğunluğu Türk mühendislerden oluşan bir ekip tarafından yapımına başlanan, yüksek mühendislik ve teknoloji ürünü 3. Boğaz Köprüsü (Yavuz Sultan Selim Köprüsü) ise üzerinden geçecek 8 şeritli karayolu ve 2 şeritli tren yolu ile oldukça ilgi çeken projeler arasında. Köprü, gerek estetik gerekse teknik özellikleriyle dünyanın sayılı köprüleri arasında yer alacak. 58 metrelik genişliğiyle dünyanın en geniş, bin 408 metrelik ana açıklığıyla üzerinde raylı sistem olan dünyanın en uzun asma köprüsü olacak. Köprünün bir başka ilki ise 322 metreyi aşan yüksekliği ile dünyanın en yüksek kuleye sahip asma köprüsü olması.
Ülkemizin en büyük biyoteknolojik ilaç üretimi yapacak projede de yer almaktan gurur duyuyoruz
Dünya standartlarında üretim yapacak Türkiye’nin en büyük ve biyoteknolojik ilaç üretim tesis projesinde (Abdi BioTek) çalışıyor olmaktan gurur duyuyoruz.Bu projede de hedefimiz, müşteri memnuniyetini en üst seviyede tutarak tüm fabrika mekanik tesisat ve HVAC işlerini başarıyla ve sorunsuz olarak tamamlamaktır. Böylece de geçmişten gelen güvenilir marka imajımızı koruyarak mevcut kalitemizle sektördeki öncülüğümüzü sürekli kılmayı hedefliyoruz.
Bunun gibi ilklere imza atan projelerde çalışabilmek için bambaşka bir vizyon,altyapı; aynı zamanda da çok iyi validasyon ve dokümantasyon bilgisi gerekiyor.
Projeler hakkında kısaca bilgi verdikten sonra, Tetisan’ın bu projelerin hangi aşamalarında hangi ürünleriyle yer aldığınada değinelim. Köprülerde, devasa büyüklükte boş çelik ve beton hücreler kullanılmakta. Köprülere ve viyadüğe ait bu çok büyük hacimsel alanlar, çok tuzlu, nemli ve ani değişen sertatmosferik koşullar içinde durduğundan çok ciddi ve sürekli bir korozyona ve değişken ani hava akımlarına ve basınçlarına maruz kalır; bu nedenle de belli dönemlerde bakım gerektirir. Tetisan’ın bu aşamada aşamasında nem alma sistemleri ile yer alıyor. Kullandığımız sistem dünyada da yeni yeni kullanılmaya başlanılmış bir sistemdir. Şu an 3 projemizde hem Koreli hem de Japon ana yüklenici ve danışman firmalarla çalışıyoruz. Dünyadaki tüm köprülerde doğrudan veya danışmanlık olarak muhakkak işin içinde olan çok tecrübeli ve uzman firmalarla çalışabilmek için farklı bir vizyon ve altyapı; aynı zamanda da çok iyi validasyon ve dokümantasyon bilgisi ve oturmuş bir sisteminizin olması gerekiyor. Süreç aşama aşama incelendiğinde oldukça zor ve yorucu denilebilir. Gerekli teknik bilgiler, onay formları ve testler büyük titizlikle yürütülüyor.